Güney Kore’de doktorlar, tıp fakültesi kontenjanları üzerine hükümetle süregelen anlaşmazlıklarını vurgulamak amacıyla greve gitti.
Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, ülkenin önde gelen üç büyük hastanesinde kıdemli doktorlar süresiz olarak iş bırakma eylemi başlattı. Greve katılan doktorlar, ayakta tedaviyi durduracak ve acil olmayan ameliyatlara katılmayacaklarını belirtirken, sadece acil servis ve yoğun bakım hizmetlerini sürdüreceklerini açıkladılar.
Doktorlar, hükümetin tıp fakültesi kontenjanlarını artırma konusunda yeterince çaba göstermediğini iddia ederek tepkilerini dile getirdiler. Sağlık ve Refah Bakanı Cho Kyoo-hong ise hükümetin durumu çözmek için yeni önlemler almaya çalışacağını söyledi.
NE OLMUŞTU?
Olayların kökeni, Güney Kore Sağlık ve Refah Bakanlığı’nın kırsal bölgelerde ve kritik sağlık alanlarında hizmet eksikliği nedeniyle tıp fakültesi kontenjanlarını artırma kararı almasıyla başladı. Ancak bu karar, “tıbbi eğitim ve hizmet kalitesini bozacağı” gerekçesiyle başkent Seul dahil olmak üzere birçok şehirde protesto edildi ve binlerce stajyer doktor istifa etti. Hükümet, istifalarını sunan yaklaşık 5 bin stajyer doktora lisanslarının askıya alınabileceği uyarısında bulundu.
Stajyer doktorların toplu istifaları nedeniyle 8 Mart’ta acil servislerdeki hastalara hemşirelerin kalp masajı ve ilaç tedavisi uygulama yetkisi verildi. Tıp profesörleri de 16 Mart’ta, hükümetin stajyer doktorlar konusundaki çözüm bulma çabalarını protesto etmek amacıyla 25 Mart’tan itibaren istifalarını sunacaklarını duyurdu. Ancak hükümet, tıp fakültesi kontenjanlarının artırılmasını protesto eden profesörleri “Kore halkına şantaj yapmakla” suçladı.
Protestolar devam ederken, ek 2 bin kontenjan ülke genelindeki üniversitelere dağıtıldı ancak başkent Seul’deki tıp fakültelerine ek kontenjan verilmedi. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 1 Nisan’daki ulusa sesleniş konuşmasında, tıp fakültesi kontenjanlarına yönelik protestolar karşısında geri adım atmayacaklarını belirtti.